Mantelzorg
Wanneer iemand in je directe omgeving te maken krijgt met een ingrijpende ziekte of beperking komt er veel op je af.
Enerzijds kan de fysieke, emotionele of cognitieve zorg die bij jou terecht komt een groot beroep doen op jouw energie, tijd en draagkracht. Mogelijk komen zaken als werk, vriendschappen en vrijetijdsinvulling onder druk te staan.
Anderzijds is er de emotionele impact. Je rol verandert of wisselt, de relatie verandert en er kan sprake zijn van verdriet, gemis en rouw. Het gemis van wie de persoon was in het gezonde dagelijks leven samen of het veranderen van de toekomstverwachting.
Voorbijgaan aan jezelf en overbelasting liggen op de loer. Je kunt klachten krijgen als vermoeidheid, concentratieproblemen, hoofd- en buikpijn en gevoelens van angst, paniek of somberheid. Mantelzorg vraagt dan ook om een investering in je veerkracht en om goede zelfzorg.
Goede zelfzorg bij mantelzorg begint bij ruimte maken voor jou. Een onbevooroordeeld luisterend oor voor jouw verhaal. Stilstaan bij en zorgdragen voor jouw gevoelens, gedachten en gedrag. Onderzoeken wat jij nodig hebt en hoe je dit kunt realiseren. Goede zelfzorg bij mantelzorg gaat vaak ook over een verander(en)d leven, het leven opnieuw inrichten en verlies daarin meenemen.
Goede zorg voor een ander begint bij goede zorg voor jezelf.
Ook zelfzorg bij mantelzorg begint bij Mild.
Vanuit mijn achtergrond als neuropsycholoog begeleidde ik jarenlang mensen met o.a. een NAH, progressief neurologisch of oncologisch beeld of (beginnende) dementie en hun partners. Er zijn diverse centra en praktijken die goede verzekerde (psychologische) zorg bieden voor patiënten zelf. Voor naasten/ mantelzorgers verandert het leven vaak ook ingrijpend. Een plek waar het helemaal over jou als naaste gaat en ook de kennis over de impact van deze veranderingen aanwezig is, blijkt veel moeilijker te vinden. Mild Psychologie is zo’n plek.