Verlies & Rouw

Verlies. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Het kan gaan om verlies van een naaste, je gezondheid, een relatie, de overgang naar een nieuwe levensfase of zelfs om iets dat er nooit geweest is maar waarbij je afscheid moet nemen van wensen of verwachtingen.

Rouw is een normale, maar vaak wel impactvolle, reactie op een verlieservaring. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en tempo. Behalve emoties zoals verdriet, eenzaamheid of schuldgevoelens kun je zeker ook te maken krijgen met fysieke en cognitieve klachten. Denk aan vermoeidheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn, spierpijn, of verminderde eetlust. 

Rouw is een aanpassingsproces dat vaak grillig verloopt en veel tijd en energie kost. Het is een proces van leren leven met het verlies. Lang werd gesproken over verschillende fases van rouw die doorlopen worden. Vanuit de meer vernieuwende blik op rouw gaat het over om het verlies heen groeien, of het verweven van verlies in je leven. Dit betekent dat zowel het inrichten van het leven zelf als het verlies om aandacht vragen.

Rouw vraagt om ruimte maken voor wat er is, verlies onder ogen zien en doorvoelen. Rouw vraagt om ruimte maken voor het herstel van je stresssysteem. Rouw vraagt om vertrouwen. Rouw vraagt vaak ook om het vormgeven van je leven en het hervinden van zingeving.

Rouw vraagt om steun. Rouw vraagt om goede zelfzorg.

Ook zelfzorg bij verlies en rouw begint bij Mild.

Hoewel ernst en tijd van klachten bij rouw sterk kunnen verschillen wordt binnen de gezondheidszorg sinds 2022 onderscheid gemaakt tussen zogenaamde normale en verstoorde of complexe rouw. Mild Psychologie biedt hulp bij wat we noemen normale rouw. Voor verlies van een naaste door zelfdoding of geweld of bij rouw na een ramp is Mild Psychologie niet de juiste plek voor zorg. Dit is ook het geval wanneer je verlies gepaard gaat met ernstige woede of wraakgevoelens of de klachten zo ernstig zijn dat je niet verder wilt leven. Neem in dat geval contact op met je huisarts voor een geschikte zorgverlener voor persisterende ofwel verstoorde of complexe rouw. Ook voor verlies van een jong kind verwijs ik je graag naar een andere praktijk. Zorg bij normale rouw valt momenteel niet onder vergoede GGZ-zorg.